top of page

SEVEN İNSAN KISKANIR “MI”?

  • Psikolog Gonca BAĞLAR
  • 25 Ağu 2016
  • 2 dakikada okunur

“Sevdiğiniz insanı kıskanır mısınız” sorusuna pek çok kişi, “Elbette(!) seven insan kıskanır” şeklinde bir cevap verecektir. Kıskançlık duygusu toplumumuzda o kadar kabul görmüş bir duygu ki, fazlasının bir hastalık olabileceği, kişilere ve ilişkilere zarar verebileceği hiç düşünülmez. Bu sebeple de bu sorunun cevabı genellikle “elbette” ile başlar.

Kıskançlık zaman zaman ortaya çıktığında normal kabul edilebilir bir duygudur. Çünkü diğer bütün duygular gibi kıskançlık da sıradan bir duygudur ve her insan sevdiği birine ya da tanımadığı birine karşı bu duyguyu hissedebilir. Kıskançlığın bu hali zarar verici olmadığı için kabul edilebilirdir.

Kıskançlık genellikle, kişilerin hayatlarında bulunan kişiyi kaybedeceğine dair bir inançları olduğu zamanlarda ortaya çıkar. Kıskançlığın arka planında ise özgüven düşüklüğü, yetersizlik hissi, kontrol etme arzusu gibi duygular yatar. Asıl yıkıcı olan da bu duygulardır. Kişinin benliğine zarar veren bu duygular ikili ilişkilerin de yıpranmasına ve zarar görmesine neden olur. Ancak ilişki içinde yaşanan her türlü kıskançlığı da zarar verici olarak değerlendiremeyiz. Zaman zaman ortaya çıkan kıskançlık duygusu tolere edilebilir. Yıpratıcı ve zarar verici olan ise bu duygu ile gündelik hayatta sık sık karşılaşmak ve bu duygu yüzünden normal yaşam düzenini devam ettirememektir.

Aşırı kıskançlık durumlarında kişiler hayatlarındaki kişinin sınırlarını ihlal ederler. Çoğu zaman elinde somut bir kanıt olmamasına rağmen partnerinin kendisini aldattığından şüphelenir ve kıskançlık duygusuna kapılır. Zihninde aldatıldığına ve kandırıldığına yönelik bitmek bilmeyen düşünceler ve sorular vardır. Kişi bu düşüncelerinden kurtulmak için kıskançlık duygusunun esareti altında partnerinin hayatına kısıtlamalar getirir, ondan izin almadan özel eşyalarını karıştırır, partnerini takip eder, onun diğer insanlar ile iletişim kurmasını engeller. Hayatına sürekli müdahale edilen taraf kendisini bir hapishanede gibi hissetmeye başlar ve karşısındaki kişiyi ne kadar çok severse sevsin, bir süre sonra o ilişki kişiyi bunaltmaya başlar ve kişinin ilişkiden beklediği tatmini almasını engeller. Üstelik kişinin yaptığı açıklamalar, sunduğu mantıklı kanıtlar da partnerinin ikna olmasına yetmez.

Bu tip bir ilişki içindeyseniz ya da partnerinizin kıskançlıkla gelen taleplerini “seviyor” diye kabul ediyorsanız, ilişkinizi tekrar gözden geçirin. Çünkü ilişkinin başında partnerinizin size güzel görünen özellikleri sonrasında yorucu ve ilişkiyi bitirici bir etken olabilir. Bu sebeple ilişki içinde partnerinizle daha açık konuşun. Sizin için bir ilişkide olması gereken temel değerler ile ilgili düşüncelerinizi net bir şekilde anlatın. Empati kurarak ve kullandığınız iletişim dilini değiştirerek ilişkiniz için güçlü bir köprü kurmaya çalışın. Her duygunun olduğu gibi kıskançlığın da fazlasının zarar olduğunu unutmayın!

Eğer tüm çabalarınıza rağmen ilişki içinde yaşanan kıskançlık problemini çözüme kavuşturamazsanız, mutlaka bir psikologdan destek alın!

Psikolog Gonca BAĞLAR

 
 
 

Comments


Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Instagram Social Icon
  • Google+ Basic Square

Hoşnudiye Mah. 732. Sk. No:44 Tepebaşı / Eskişehir

Telefon:

0(530) 666 40 23

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Google+ Social Icon
bottom of page