DEPRESYON NEDİR?
- Psikolog Gonca BAĞLAR
- 25 May 2016
- 2 dakikada okunur

Herkes zaman zaman kendisini mutsuz ve üzgün hisseder. Bu mutsuzluğa sebep olan şey sevilen birinin kaybı ya da ayrılıklar olabilir. Ancak bazen bu üzüntülü ve mutsuz ruh hali çok uzun sürer ve artık günlük yaşantımızı etkilemeye başlar. Bu uzun süren üzüntülü ruh hali depresyon olarak nitelendirilir. Depresyon doğru düşünmeyi ve duyguları doğru değerlendirmeyi etkiler. Bu sebeple mutlaka tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır.
Depresyonun Sebebi Nedir?
Depresyonun kesin olarak bir sebebi vardır diyemiyoruz. Depresyona neden olan üç faktör vardır.
Biyolojik Faktörler: Biyolojik olarak depresyona neyin neden olduğu kesin olarak bilinmemektedir. Yapılan araştırmalar farklı hormonların eksikliğinin ya da fazlalığının depresyona sebep olabileceğini söylemektedir. Bu araştırmalara göre beyin hücrelerinde bulunan biyojenik aminler depresyon hastalarında normal değerlerin dışındadır. Özellikle bu kişilerin serotonin ve norepinefrin hormonlarının salgılanmasında normalden farklı bir durum söz konusudur. Aynı zamanda böbrek üstü bezi ve hipofiz bezinden salgılanan hormonların miktarı da depresyon oluşumunu tetiklemektedir.
Genetik Faktörler: Ailesinde depresyon hastası olan bir bireyin diğer bireylere oranla depresyona yakalanma olasılığı daha yüksektir. Ancak bazı durumlarda yatkınlık olmasa da çevresel faktörler depresyona sebep olabilmektedir.
Psikososyal Faktörler: Depresyonun nedenlerinin en kesin olduğu faktördür. Kişiler hayatlarını belli bir düzen içerisinde devam ettirirler. Bu düzenin bozulması ya da düzen içinde değişiklikler olması kişilerin hayatlarını olumsuz yönde etkiler. Bu durumda kişinin kendisine, hayatına ve geleceğine dair ortaya çıkan olumsuz duyguları ise kişinin düşüncelerinin hatalar içerdiğini gösterir.
Kişinin yaşam düzenini bozabilecek olaylar; sevilen birinin ölümü, stresli yaşam, ayrılıklar, aile içinde yaşanan problemler olabilir.
Depresyonda Olan Bir Bireyin Hayata Bakış Açısı Nasıldır?
Depresyon yaşayan bireyler genel olarak olumsuz bir ruh hali içindedirler. Kişilerin depresyona girmesine sebep olan olaylar normal herkesin yaşadığı olaylar olabilir. Ancak bu kişiler yaşadıkları olayları doğru değerlendiremezler. Kişilerin yaşadıkları olay ile bağlantılı olarak kendileri, hayatları ve geleceklerine dair yaptıkları yorumlar benlik saygılarını etkiler.
Depresyon hastaları kendi benlik saygılarını yitirdikleri için başkalarını mutlu etmek için fazladan bir çaba harcarlar. Aynı zamanda kendilerinden beklentilerini de çok üst seviyelere çıkarırlar. Gerçekleştirilemeyecek beklentileri yüzünden kendilerini sürekli olarak “yetersiz ve beceriksiz” hissederler. Bu bakış açısı ile de diğer insanları mutlu etmeye çalıştıkları için genelde başarısız olurlar. Başkalarını da mutlu edemedikleri zaman kendilerini “işe yaramaz” olarak nitelendirirler. Kişilerin kendilerine yönelik yaptıkları bu olumsuz yargılar onların içinde bulundukları ruh halinin daha kötü bir hal almasına ve depresyonunun şiddetlenmesine sebep olur.
Depresyon Tedavisi
Depresyona giren kişilerin mutlaka bir psikologdan destek alarak tedavi olması gerekmektedir. Terapi sırasında kişilerin hayatlarına devam etmelerini engelleyen olumsuz ve gerçekçi olmayan düşünceleri bulunur ve bunlar kişinin içinde bulunduğu gerçek durumlar değerlendirilerek değiştirilmeye çalışır. Bu sayede depresyon hastası olan kişi yaşadığı olayı ve etkilerini doğru değerlendirmeyi öğrenerek depresyondan kurtulur.
Psikolog Gonca BAĞLAR
Kommentare