top of page

BEN DEĞİL, O SUÇLU!

  • Psikolog Gonca BAĞLAR
  • 30 Kas 2015
  • 2 dakikada okunur

Bazı insanlar yaptıkları işlerde, söyledikleri sözlerde eğer bir hata varsa, o hatadan dolayı bir başkasını sorumlu tutmaya yani suçlamaya meyillidirler. Bu tip kişiler genelde sorumluluk almaktan kaçınırlar, her yaptıklarında eleştiriliecek bir şey bulurlar ve sürekli bulundukları durumlardan yakınırlar. Bu kişiler pasif-agresif, depresif, narsistik ve obsesif kişilik yapısına sahip olabilirler. Bu tip kişilik yapılarına sahip olan bireyler kendilerine ait görevleri yerine getirmek yerine sızlanırlar, bazıları hem sızlanıp hem de sorumluluklarını yerine getirmeye çalışırken, bazıları hakkının verilmediğini iddia ederek söylenirler, bazıları da işler kendi istedikleri gibi olmadığı için sızlanıp dururlar.

Sızlanma davranışı kişilik bozukluğu ile alakalı olabileceği gibi bazen de bir yardım isteği olabilir. Kendini mağdur olarak gören bir birey bir başkasından yardım isteme davranışını onu suçlayarak yapabilir. Aynı zamanda bu tip kişilerde suçlama davranışının arkasında sevilme ihtiyacı da yer alıyor olabilir. Ancak bireylerdeki bu sevilme ihtiyacı karşılansa bile giderilmemiş olarak algılanabilir.

Bu kişiler şikayet ettikleri konuları kendilerinin değiştirebileceğine inanmazlar, başkalarını suçlayarak kendilerini çaresiz ve güçsüz hissederler. Sürekli haksızlığa uğradıklarına, bulundukları yerden daha fazlasını hak ettiklerine inanırlar. Hatta bazen hak ettiklerine olan inançları o kadar fazladır ki, çaba harcamadıkları halde ihtiyaçlarının karşılanmasına dair beklentileri vardır. Çünkü ona göre olup bitenlerle alakalı kendisinin herhangi bir sorumluluğu yoktur. Kendileri sorunlarının çözümleri için bir şey yapmazlar.

Suçlayıcı Kişilerle Nasıl Baş Edebiliriz?

Bu kişiler karşısındaki kişileri kendi düşüncelerine kolayca inandırabilirler. Bu sebeple onlarla konuşurken ilk dikkat etmeniz gereken nokta onları haklı çıkaracak konuşmalardır. Söylediğiniz her kelimeyi kendi bakış açısına göre değerlendirip içinde bulunduğu duruma uyarlayabilir. Bu tip kişilerin dünyaya bakış açılarını pekiştirmemek için kurduğunuz diyaloglarda sorunun içine dalmak yerine arada kişinin sözünü keserek sorular sorun. Böylece onu kendi düşünce sarmalından kurtarabilirsiniz.

Suçlayıcı kişiler sorunlarını genelleştirmeye eğilimlidir. Yaşadıkları kötü bir olayı her zaman aynı sonuç olacakmış gibi değerlendirirler. Bu da onların dünyaya bakış açılarını pekiştirir. Mümkün olduğunca onlara olaylarla ilgili farklı değerlendirmeler olabileceğinden bahsedebilirsiniz.

Suçlayıcı kişiler insanlarla normal ilişkiler kuramazlar, kursalar bile bir süre sonra ilişkilerde bozulmalar yaşanır. Davranışlarından dolayı başkalarını suçlayan kişilerle doğru iletişim kurmanın temel yolu onların bu tutumlarnın allta yatan sebeplerini ve kişilik yapılarını bulmaktır. Bu kendiliğinden ortaya çıkacak bir durum olmadığından bir psikologdan destek almak size yardımcı olacaktır.

Psikolog Gonca BAĞLAR

 
 
 

Kommentare


Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Instagram Social Icon
  • Google+ Basic Square

Hoşnudiye Mah. 732. Sk. No:44 Tepebaşı / Eskişehir

Telefon:

0(530) 666 40 23

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Google+ Social Icon
bottom of page